Energiakierron ongelmat näkyvät kehossa ja mielessä
Aluksi haluan muistuttaa, että energiakierron ongelmat eivät ole yksin syypää kehon oireisiin eivätkä oireiden pohjalta kehittyviin sairauksiin. Pohdin tässä blogitekstissä, millainen rooli energiakierrolla on erilaisissa fyysisen kehon oireissa ja ongelmissa ja miten se voi olla mukana ylläpitämässä tai pahentamassa niitä.
Kehossamme kiertää energiaa, jota kutsutaan kiinalaisessa lääketieteessä nimellä qi, intialaisessa viisausperinteessä nimellä prana. Tuon elämänenergian pitäisi päästä kulkemaan kehossa vapaasti, jotta elimistö toimisi tasapainoisesti ja eläisimme tasapainoista ja onnellista elämää.
Kehon energiakierrossa tapahtuu alati muutoksia, ja energiakierto on jatkuvaa tasapainottelua. Kussakin hetkessä energiakierto muuttuu samaa matkaa päivittäisen toiminnan ja toiminnassa saatujen kokemusten ja koettujen tunteiden mukana. Tämä jatkuva muutos on täysin normaalia, ja energiakierron tasapainon heilahtaessa suuntaan jos toiseen keho pyrkii palauttamaan sen takaisin tasapainoon.
ONGELMIA ILMENEE, JOS TASAPAINOON EI PÄÄSTÄ
Ongelmia alkaa ilmetä vasta, jos tasapainoon palautumisen tielle tulee esteitä. Jos esimerkiksi teemme pitkän päivän töitä koneen ääressä, emmekä liiku sen vastapainoksi, saamme kehon lihakset hartioista lonkankoukistajiin takuuvarmasti jumiin. Siinä samalla myös energiakierto noilla alueilla jähmeytyy ja energiakierron tasapainottuminen vaikeutuu.
Jos koemme jatkuvaa stressiä työstämme tai joudumme multitaskaamaan eli tekemään montaa asiaa yhtä aikaa, energia alkaa pakkautua pään alueelle. Jos emme löydä keinoja tuon stressin purkamiseen ja mielen tyhjentämiseen tai jos stressi pitkittyy, energiaa kertyy koko ajan yhä enemmän. Jonkin ajan kuluttua alkavat fyysiset oireet, joita energian pakkautuminen ruokkii. Päässä tuntuu pörräävän jatkuvasti, ja meidän on vaikeaa rauhoittua. Aivot ovat sumuisen harmaat. Päätä alkaa särkeä.
Oireiden muuttuminen jatkuviksi on merkki siitä, ettei energiakierron tasolla päästä enää tasapainoon. Tällöin energiakierto voi olla paikoitellen tahmaista ja jähmeää, tai päinvastoin ylivilkasta ja liian nopeaa. Energiaa voi olla kokonaisuutena tai tietyllä kehon alueella liian vähän tai liian paljon. Kumpikin ääripää aiheuttaa ajan saatossa oireita, sillä ne luovat fyysiseen kehoon heikon kohdan, joka on otollinen kasvupohja erilaisten vaivojen ilmaantumiselle.
Samantyyppiset energiakierron ongelmat eivät ilmene jokaisella ihmisellä täsmälleen samalla tavalla. Ihminen on fyysinen, psyykkinen ja energeettinen kokonaisuus, joten perimmiltään ei ole edes olemassa pelkkää energiakierron ongelmaa, vaan samat ongelmat läpäisevät kaikki ihmisen olemuksen eri tasot. Tässä blogitekstissä keskitytään kuvaamaan energiatasolla olevia ongelmia ja niiden vaikutuksia kokonaisuuteen.
ENERGIAKIERTO ON TAHMAISTA
Energiakierrosta voi tulla tahmaista ja jähmeää energeettisten tukosten johdosta. Energeettisiä tukoksia voi syntyä kehon energiakeskuksiin tai energiakanaviin, joita pitkin energia kulkee eri kehonosiin ja esimerkiksi kaikkiin elimiin.
Energeettinen tukos voi aiheutua monista syistä. Modernissa elämänmenossa tyypillisiä syitä ovat yleinen liikkumattomuus, aistiärsykkeistä aiheutuva liiallinen kuormitus, pitkittynyt stressi sekä tunneperäiset traumat.
Tunneperäinen tukos syntyy, kun nielaisemme tarpeeksi monta kertaa vaikeat tunteet sisimpäämme, peittelemme ne kehoomme piiloon ja toivomme salaa, etteivät ne ikinä näkisi enää päivänvaloa. Näin voi käydä esimerkiksi tuntiessamme häpeää, arvottomuutta tai surua, joita kaikkia voidaan kuvailla lamauttaviksi tunteiksi.
TAHMAISEN ENERGIAKIERRON OIREHTIMINEN
Energeettinen tukos voi oirehtia esimerkiksi lihasjumina, josta ei pääse millään eroon. Lavanseudun kireydet voivat olla pitkäaikaisen sydänsurun ylläpitämiä, ja mehän kirjaimellisesti kannamme maailman murheita hartioillamme, mikä altistaa niska-hartiaseudun lihasjumeille ja saa hartiat kääntymään eteenpäin. Lantionalueen kireydet ovat monesti tunneperäisiä, ja esimerkiksi häpeä voi piiloutua alaselkään ja ruokkia alaselän kipuja.
Energiakierron tahmaisuus voi vaikuttaa myös myös muualla elimistössä: Vatsa voi toimia laiskanlaisesti, nestekierto jumittaa ja turvotuksia kertyy, rauhaset toimivat vajaateholla. Mieliala voi olla masentunut, mikään ei tunnu sujuvan eikä mihinkään jaksa ryhtyä. Elämä tuntuu yleisesti takkuiselta.
ENERGIAKIERTO ON YLIVILKASTA
Energian pitäisi kulkea kehossamme tasaisesti soljuvaa rauhallisen tehokasta tahtia. Toisinaan energia alkaa kuitenkin kiertää koko kehossamme tai jossain kehonosossa ylivilkkaasti, mikä ei ole hyvinvoinnin kannalta optimaalista.
Ylivilkas energiakierto johtuu hyvin usein stressistä ja liiallisista aistiärsykkeistä. Stressi saa meidät käymään kierroksilla, ja se vilkastuttaa samalla myös energiakiertoa tarpeettomasti. Stressi saa energian pakkautumaan tietylle alueelle, erityisesti pään alueelle. Vaikka stressi saakin energiakierron ensin liian vilkkaaksi – käymme niin sanotusti kierroksilla – stressin pitkittyessä ja kroonistuessa energiakierron kanssa käy täsmälleen samalla tavalla kuin fyysisen kehon oireissa: lopulta ihminen uupuu, ja uupuneen ihmisen energiakierto muuttuu hyvin jähmeäksi ja tahmeaksi.
Energiakierron ylivilkkaus voi olla myös tunneperäistä. Esimerkiksi pelko, ahdistus ja huoli saavat energiakierron vilkastumaan. Pelko kouraisee vatsanpohjaa ja voi tuntua perhosina vatsassa. Monen vatsa oirehtiikin jännittämisen vuoksi vilkastuttamalla toimintaansa.
Ylivilkas energiakierto voi vaikuttaa myös pään alueella. Päässä pörrää loputtomiin ja on vaikea keskittyä mihinkään. Ajatukset risteilevät levottomasti, ja ongelmanratkaisu takkuaa. Pää on kirjaimellisesti räjähtämäisillään, kun ylimääräinen energia etsii ulospääsytietä.
ENERGIAKIERTO ON TOISPUOLEISTA
Energiakierron ongelmat voivat näkyä koko kehon linjauksessa: lapaluut eivät sijaitse samalla tasalla tai lantio on vinossa suuntaan taikka toiseen. Onko sinulle joskus todettu, että toinen jalkasi on lyhyempi kuin toinen? Tämä ei välttämättä pidä paikkaansa, vaan näennäinen pituusero johtuu useimmiten lantion asennosta.
Tällaisen koko kehon linjaukseen ulottuvan epätasapainon taustalla vaikuttaa mm. energiakierron toispuoleisuus: energiakierto on jähmeämpää tai vilkkampaa toisella puolella kehoa, joka jaetaan pystysuunnassa kahtia oikealla sijaitsevaan maskuliiniseen puoleen ja vasemmalla sijaitsevaan feminiiniseen puoleen.
Kehon maskuliinisen puolen ajatellaan edustavan tehokkuutta ja toimintaa, feminiinisen puolen luovuutta ja tunteita. Energiavirtauksen tulisi olla kehon molemmilla puolin tasaista ja rauhallista, jotta elämässämme olisi sopivasti luovuutta ja tunteikkuutta sekä käytännön toimintaa. Nykypäivän yhteiskunnassa maskuliiniset ominaisuudet painottuvat feminiinisiä enemmän, joten useimmiten maskuliinipuolen energiakierrossa on haasteita, jotka heijastuvat väistämättä myös feminiinipuoleen.
MITEN ENERGIAKIERTOA VOI TASAPAINOTTAA
Energiakiertoa voi tasapainottaa ensinnäkin noudattamalla mahdollisimman terveitä elintapoja. Syömällä monipuolisesti, liikkumalla sopivasti, ulkoilemalla säännöllisesti ja huolehtimalla riittävästä unesta ja levosta sekä yhteisestä ajasta läheisten seurassa hoidat paitsi kehoasi ja mieltäsi, myös energiakiertoasi.
Energiakierron tasapainottamiseen on olemassa myös omia hengitysharjoitteita ja erilaisia liikuntamuotoja, kuten jooga. Olosijan Soile käyttää qigongia, joka on perinteinen kiinalainen tasapainoisen hyvinvoinnin menetelmä. Käy tutustumassa harjoitteisiin Olosijan Instragramissa ja TikTokissa!
Myös ohjattuja meditaatioita voi käyttää energiakierron tasapainottamiseen ja energiatukosten poistamiseen. Tutustu Olosijan tarjoamiin vaihtoehtoihin täällä.
Energiahoito on äärimmäisen toimiva keino energiakierron tasapainotukseen. Energiahoitoa kannattaa ottaa 3–5 hoidon sarja, jotta saadaan pysyvämpiä hoitotuloksia aikaan. Ylläpidohoidoksi riittää tämän jälkeen säännöllinen käynti muutamia kertoja vuodessa. Varaa aikasi Olosijan energiahoitoihin täältä.